torsdag 20 augusti 2009

Mitt liv i deras händer

För ett antal månader sedan, närmare bestämt nån gång i januari, innan jag fick min EDS diagnos, så fick jag sån huvudvärk att jag fick åka in akut. Ja, vi hade till å med ambulanseskort in till sjukhuset så jag fick hjälp i stort sett omgående.

De gav mig först en Voltaren i tron att det skulle hjälpa. Men hallå! Jag som äter Tramadol och Alvedon dagligen... å så tror de att en stackars Voltaren ska hjälpa mot svår migrän. (som de trodde att det var då)

Nej, det hjälpte inte... Så jag fick en Immigral.... å en till.... sen ringde de upp på Neurologen.. Där sa de att det inte var frågan om Migrän utan om Spänningshuvudvärk. Och eftersom jag inte blev bättre så fick jag gå hem.

Ja, ni läste rätt. Dom skickade hem mig fastän jag hade domningar i munnen och ut i ena handen. Huvudvärken var så svår att jag fick hålla i mitt eget huvud (jaja ni fattar vad jag menar..) när jag försökte ta mig ut från Akuten..

Jag trodde jag skulle dö.. och eftersom dom inte hade lust å hjälpa mig så ville jag ju bara hem oxå. Väl hemma tog jag ett par alvedon och ett par Tramadol och gick i säng. Efter nån timme släppte huvudvärken så pass att jag kunde sova en stund..

Jag hade molande huvudvärk i flera dagar efter det där... och mycket huvudvärk hela våren och i början på sommaren sökte jag för det. Fick träffa min husläkare som skrev ut Diklofenak.

Några månader efter besöket på akuten hade vi en inbokad tid på Neurocentrum med Neurokirurgen Saeed gällande vår minsta son. Inför hans skalloperation som ni för övrigt kan läsa mer om i min förra blogg. Länken hittar ni till höger här och när ni kommer till bloggen så klickar ni på Lucas operation i kategorilistan.

Precis vid receptionen satt en affish på väggen. Det gick liksom inte att missa den. Där stod:

"Vid svår huvudvärk, kontakta närmaste läkare. Det kan vara en hjärnblödning..."

Just då slogs jag av tanken att jag faktiskt kunde ha fått en blödning i hjärnan... och att dom inte borde ha skickat hem mig bara sådär..

Det är ganska skrämmande egentligen. Vi förlitar oss ofta blint på läkarna och på sjukvården i allmänhet. Men det behövs bara att man träffar på fel person vid fel tillfälle, och man kanske helt plötsligt inte får den hjälp och den behandling man behöver. Och som man kanske skulle ha fått om man träffat en annan läkare just då.

Och i allra värsta fall, kan det vara skillnaden mellan liv och död.

Litar ni på sjukvården?


4 kommentarer:

 1. Nej det gör jag inte. Visst finns det dom som kan sitt jobb men som inom alla yrken finns det alldeles för många stolpskott, människor som borde jobba med något annat. Tyvärr. Just inom vården borde kontrollerna vara högre. Man får bara hålla tummarna att man träffar på någon som vet vad dom snackar om så man inte får men för livet/dör plågsamt i onödan.

  SvaraRadera
 2. Jag litar på min doktor hur mycket som helst men sen om jag skulle in till akuten vet jag inte... Man får liksom bli sin egen doktor å ställa sin diagnos själv innan man går dit å säga till doktorn vad man tror att det är för han har inte tid att ta reda på det!!! Trist att det har blivit så slött...
  Kramis från Renée

  SvaraRadera
 3. Jag litar absolut på sjukvården.

  Det många inte förstår är att vi som patienter faktiskt är minst lika ansvariga för att vi får en bra sjukvård - och det är så det bör vara. Det ska vara vi som bestämmer, det är vi som känner våra kroppar och det är vi som är de verkliga experterna.

  SvaraRadera
 4. Oj, vad hände nu!?? Fipplade bort det jag skrivit.
  Min bror gick omkring i 6år å mådde dåligt. Var matt, orkeslös, ingen matlust. Åker till Vc flera gånger under dom åren å blir alla gånger hemskickad med orden, "du har lågt blodtryck, se till att vila". Det var ju bara det att det var det han gjorde, vilade jämt för han orkade ju inget. 2 barn fick dom oxå å en natt när han skulle upp å titta till lillan så svimmade han. När han åkte till akuten dagen därpå så var det inget fel på käken som han slagit i men läkaren ville ta prover för läkaren tyckte inte att det var normalt att svimma. Proven visade att min bror typ inte hade nån sköldkörtelproduktion!!! Läkaren hade inte sett en LEVANDE människa med så LÅGA VÄRDEN!!! Alltså, folk med så låga värden brukar inte överleva!!!! Detta hade alltså vc missat under 6år när allt som behövs är ett enkelt blodprov.Han fick omgående "levaxin" utskrivet å äter nu det sen dess å mår bra. Bror fick även "hål i lungan" som han troligast fick pga att han blev så mager. Så jag litar inte speciellt på VC-läkare men jag har börjat att "känna efter" om det läkaren säger känns rätt å så.
  Tror tyvärr inte att man kan lita på sjukvården till 100%. Det är ju bara vanliga människor där som kan göra fel å felen kan ju få allvarliga konsekvenser...
  Väldigt läskigt att dom inte kollade upp din huvudvärk ordentligt! Tur att det gick bra för dig!!
  Hoppas ni får en härlig helg!!
  Kramen, Maria

  SvaraRadera