onsdag 21 oktober 2009

Att få spänningar att släppa

Jag har läst att när man har EDS så kan man inte alltid vila bort smärtan. Eftersom viss smärta kommer från spänningar och eller muskelkramper.... Och att man då mår bra av att få massage eller nåt sånt...

Jag tror att det är Dr Ingemar Söderlund som sagt det, eller skrivit det nånstans... men jag är inte säker... eller så läste jag det i nåns blogg och jag minns inte i vems.

Om jag går till mig själv så mår jag jättebra av massage (ja, vem gör inte det) iaf de dagar jag inte är så förbaskat hudöm. Mannen brukar ge mig mjuk massage på ryggen med olja, de dagar jag har det som sämst i ryggen. Och jag tycker att det hjälper faktiskt.

Tog upp det här på smärtrehab i går. Frågade sjukgymnasten om det går att få massage regelbundet och att man kan få det på högkostnadskortet. Det är ju rätt dyrt liksom.... Tex, så kostar fibromassage ca 600 kr. (priset kan ju naturligtvit skilja sig, men på ett ställe här istan så ser det ut så)

Hur som helst så sa sjukgymnasten på smärtrehab att man inte jobbar så. Man jobbar inte med kortsiktiga lösningar.. utan som sjukgymnast så vill man använda sig av metoder som fungerar mer långsiktigt...
Hon kunde ju naturligtvis inte svara för varenda sjukgymnast i stan men hon tvivlade på att det fanns nån som jobbade så.

Jag ställer mig lite frågande till det faktiskt... om det verkligen kan stämma? För isf drar man ju alla patienter över en kam. Man utgår ifrån ifrån att alla patienter har samma behov och så ser det ju inte ut i verkligheten.

För om det är så att man som EDS patient blir hjälpt av massage, för att släppa muskelspänningar och muskelkramper.... och att det faktiskt finns dokumenterat att det är en bra behandling, ska man då måsta vara miljonär för att kunna få den sortens behandling? Eller ses det som nåt lyxigt? och att det som är lite extra "lyx" måste man betala själv ur egen ficka.

Om jag fick välja, så skulle jag hellre vilja vara helt frisk, och i såfall kanske välja att betala 600 kr för massage bara för välbefinnandets skull... för att ge min vardag en liten guldkant?

Hur bakvänt är inte allting i det här samhället? För mig är det helt obegripligt iaf.

3 kommentarer:

  1. Det går visst att få massage hos sjukgymnast! Jag har gått hos sjukgymnast och fått massage regelbundet. Ungefär halva besökstiden masserade hon mig, och andra halvan så gjorde vi basal kroppskännedom. Väldigt många sjukgymnaster som kan basal kroppskännedom håller också på med massage i någon form. Men det är inte så att man bokar tid för massage, utan man bokar tid för sjukgymnastik. Sedan kommer du och sjukgymnasten överrens om vilka behandlingsmetoder ni ska prova. Då kan du föreslå massage och säga att det har fungerat bra för dig. Massage, BK och värmebehandling är det som jag gillat bäst.

    SvaraRadera
  2. Nu har ju jag en annan typ av "krämpa", men min sjukgymnast i Umeå (som jag hade under gymnasiet) inledde alla våra pass med massage för att mjuka upp mig inför terrorn. Det var underbart och fantastiskt och jag ser inte varför man inte kan kombinera massage med träning?

    SvaraRadera
  3. I mitt landsting ingår inte heller massage som regelbunden sjukgymnastik, men jag har sån bra kontakt med min sjukgymnast att hon emellanåt brukar ge mig 15 min maassage ändå innan jag ex får värmebehandling på nacke och bäcken. Tror det ses som "lyx" som får betalas själv.

    SvaraRadera